Logo Anne-Mei The

Nieuws

Benoeming tot bijzonder hoogleraar Langdurige zorg en de Sociale Benadering Dementie aan de Vrije Universiteit.

Oktober 2020

Anne-Mei zal zich bezighouden met de integrale benadering van dementie, waarin de wisselwerking tussen ziekte en sociale aspecten centraal staat. Binnen de leerstoel zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan dementie en diversiteit. De benoeming is mogelijk gemaakt door de landelijke verpleeghuisketen Dagelijks Leven, die veel belang hecht aan de Sociale Benadering Dementie en wil bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek op dit terrein.

Klik hier om verder te lezen

Trouw: Wat gebeurt er achter de dichte deuren van verpleeghuizen?

Juni 2020

Anne-Mei The logeerde tijdens de coronacrisis twee maanden in het verpleeghuis, en was ooggetuige van een stille ramp

In April meldde ze zich bij een verpleeghuis in Amsterdam. Twee maanden verbleef ze daar tussen verdriet, woede en radeloosheid.

Klik hier om het artikel te lezen op Trouw.nl
Anne-Mei in het Huis van de Tijd Beeld: Maartje Geels

Volkskrant: In verpleeghuizen gaat de focus op veiligheid ten koste van de bewoners

Juni 2020

Als Anne-Mei The in april begint als assistent-zorgprofessional in een verpleeghuis, ontdekt ze dat alle aandacht er uitgaat naar veiligheid. ‘Over de wijze waarop de kwaliteit van leven van de bewoners kan worden gewaarborgd, wordt niet of nauwelijks gerept.’

Klik hier om het artikel te lezen op Volkskrant.nl

Bringing vision to life

Januari 2019

"Besteed meer aandacht aan de menselijke kant van de ouderenzorg. Verhoog de kwaliteit van leven bij thuiswonende ouderen. Doorbreek de eenzaamheid door eerder bij ouderen thuis aan de slag te gaan met sociale teams. Dan kan er over een periode van zes jaar bijna 1 miljard euro worden bespaard."

Dit blijkt uit ‘Bringing vision to life’, een onderzoek van Tao of Care en PWC dat op 23 januari in Den Bosch is gepresenteerd, in aanwezigheid van Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tao of Care werkt in acht regio’s aan structurele oplossingen voor informele en formele zorg, onder meer via ‘social trials’ bij mensen thuis. De bijeenkomst in Den Bosch was bedoeld als officieel begin van de social trials. Een social trial duurt vier jaar. De eerste vier trials zijn afgelopen jaar begonnen in Amsterdam, Den Bosch, Amstelveen en Rotterdam. In 2019 komen er vier nieuwe bij.

De Tweede Kamer steunt de social trials, in 2017 werd kamerbreed een motie aangenomen om deze experimenten op te zetten. Tijdens de bijeenkomst in Den Bosch liet minister De Jonge weten de eerste reeks social trials voor de gehele periode van vier jaar te financieren.

Onderzoeksrapport Friese Odensehuizen

Januari 2019

Tao of Care deed onderzoek naar de Friese Odensehuizen, gesitueerd in Burgum, Drachten en Leeuwarden. Zo werd gekeken naar de invloed van bezoek aan een Odensehuis op zelfwaardering, de omgang met veranderingen en de mate waarin men het gevoel heeft erbij te horen. We vergeleken de verschillende locaties en deden aanbevelingen voor het voortzetten en de verdere ontwikkeling van deze Friese Odensehuizen.

Via deze link kunt u het gehele onderzoeksrapport lezen

"Geef dementiepatiënten een perspectief en ze kunnen langer thuis blijven wonen"

September 2018

Dagblad Trouw schrijft over de veelbelovende start van de Social Trials waarbij, op kosten van de minister en onder leiding van Anne-Mei The, vier gemeenten experimenteren om dementiepatiënten langer thuis te laten wonen. Dat zou honderden miljoenen schelen.

Klik hier om het artikel te lezen op Trouw.nl

Interview met Anne-Mei in TvZ

Juni 2018

“Als iemand een niet-pluisgevoel krijgt, verliest hij na verloop van tijd vaak de grip op het bestaan en gaat naar de dokter in de hoop houvast te krijgen. Maar de dokter kan weinig doen. Er is geen medische oplossing en de informatie gaat vooral over de ziekte. Er wordt weinig of geen aandacht besteed aan wat dementie betekent voor hun dagelijkse leven.”

Via deze link kunt u het gehele interview lezen

Interview met Anne-Mei in Plus Magazine

Juli 2018

“We hebben de laatste jaren enorm veel aandacht gehad voor het verpleeghuis. Heel goed natuurlijk. Maar, er wordt weleens vergeten dat mensen met dementie verreweg de langste periode gewoon thuis wonen. Gemiddeld nog zeven à dertien jaar. En ze ploeteren allemáál met dezelfde dingen.”

Lees het interview in Plus Magazine hier terug

Entangled in uncertainty

Juli 2018

Mede op basis van de interviews uit de Dementie Verhalenbank schreven onderzoekers van Tao of Care samen met Anne-Mei het wetenschappelijke artikel “Entangled in uncertainty: the experience of living with dementia from the perspective of family caregivers”, over de beleving van het leven met dementie voor mantelzorgers.

Op de website van PLOSone is het artikel te lezen